OSUĐEN ZA RATNI ZLOČIN NAD SRBIMA Kosovski Albanac, bivši član OVK, dobio osam godina zatvora

10 August 2016 08:32
OSUĐEN ZA RATNI ZLOČIN NAD SRBIMA Kosovski Albanac, bivši član OVK, dobio osam godina zatvora

Međunarodni sud je u ponedjeljak osudio kosovskog Albanca, bivšeg pripadnika vojske za neovisnost Kosova OVK-a, na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom kosovskog sukoba (1998.- 99.).

Sud je "proglasio krivim Xhemshita Krasniqija za ratni zločin nad civilnim stanovništvom", priopćila je Mirovna misija Europske unije na Kosovu (Eulex).

Krasniqi je kriv za "nezakonito zatvaranje, mučenje nekoliko svjedoka i civila u kampovima OVK-a u Albaniji i na Kosovu", navodi se u priopćenju.

Krasniqi se borio protiv srbijanskih snaga na Kosovu, u redovima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Sukob koji je trajao od 1998. do 1999. a u kojemu je poginulo gotovo 14.000 ljudi, završio se intervencijom NATO-a u proljeće 1999. Zračni udari natjerali su srpske snage na povlačenje a Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost.

Misija Eulexa je počela djelovati nekoliko mjeseci nakon proglašenja kosovske neovisnosti sa zadaćom da pomogne u izgradnji države i rješava osobito osjetljiva pitanja.

http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/osuden-za-ratni-zlocin-nad-srbima-kosovski-albanac-bivsi-clan-ovk-dobio-osam-godina-zatvora/4598195/#.V6jzg9rZenI.twitter

Yorumlar